Τα Οφέλη του Μασάζ

Posted by on June 10, 2014

Η μάλαξη δρα σε όλο το οργανισμό. Ιδιαίτερα επηρεάζει το καλυπτικό σύστημα (δέρμα, υποδόριο ιστό, λιπώδης ιστό), μυϊκό σύστημα (μύες), ερειστικό σύστημα (τένοντες, σύνδεσμοι), κυκλοφορικό σύστημα, νευρικό σύστημα, ενδοκρινολογικό σύστημα και σε μικρότερο βαθμό τα υπόλοιπα συστήματα του σώματος.

Η μάλαξη βελτιώνει τη κατάσταση του δέρματος και υποδόριου ιστού. Βοηθάει στην απολέπιση, ως συνέπεια το δέρμα έχει καλύτερη δερματική αναπνοή, πιο εύκολα λαμβάνει θρεπτικά συστατικά από διάφορα προϊόντα περιποίησης του σώματος. Βελτιώνεται επίσης η τοπική κυκλοφορία, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες από το αίμα μέσα στα κύτταρα. Με αυτό τον τρόπο καλυτερεύει το μεταβολισμό του κυττάρου, ενυδατώνεται το δέρμα, το οποίο αποκτά την ελαστικότητα του και λεία εμφάνιση.

Μέσω της ίδιας λειτουργίας βοηθά και στο αδυνάτισμα. Συμβάλλει δηλαδή στην αποκατάσταση της κακής κυκλοφορίας του αίματος που θεωρείται ως μια από τις πιο βασικές αιτίες δημιουργίας τοπικού πάχους και κυτταρίτιδας. Η καλύτερη κυκλοφορία και η αύξηση της τοπικής θερμότητας κατά τη διάρκεια της εντριβής, αυξάνει το μεταβολισμό του κυττάρου, το οποίο βοηθά τον οργανισμό στις καύσεις του τοπικού λίπους.

Όταν οι μύες υπόκεινται σε συνεχή και έντονη εργασία επέρχεται το φαινόμενο του μυϊκού κάματου, με συνέπεια να συσσωρεύονται άχρηστες ουσίες, οι οποίες δεν μπορούν να μεταβολιστούν σωστά και προκαλούν πόνους, σκληρότητα και δυσκαμψία στους μύες. Σε αυτό το σημείο έρχεται να βοηθήσει η μάλαξη, η οποία μέσω της υπεραιμίας που προκαλεί βοηθά στην αποβολή των ουσιών αυτών και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία των μυών.

Η μάλαξη είναι πολύ σημαντική στην πρόληψη και στην αποκατάσταση των τραυματισμών των αθλητών. Βοηθάει όχι μόνο στην απαλή λειτουργία των μυών, αλλά αυξάνει την ελαστικότητα και την αντοχή των συνδέσμων και του αρθρικού θύλακα, μειώνοντας το κίνδυνο διαστρέμματος και εξαρθρώσεων.

Η μάλαξη διεγείρει το κυκλοφορικό και λεμφικό σύστημα, παρέχοντας στα όργανα περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, καλυτερεύοντας με αυτό των τρόπο λειτουργία κάθε κύτταρου και όλου του οργανισμού. Επίσης η λεμφική μάλαξη βοηθά στην απορρόφηση των οιδημάτων, μειώνοντας την αίσθηση των κουρασμένων ποδιών και τους χαρίσει ελαφρότητα.

Το μασάζ επίσης συμβάλλει στη χαλάρωση και στη καταπολέμηση του στρες. Οι μαλάξεις που γίνονται στο σώμα βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ο οποίος στη συνέχεια, παράγει ενδορφίνες. Είναι οι φυσικές ορμόνες της χαράς. Έχουν και αναλγητική δράση που καταπολεμούν το πόνο. Η χαλάρωση βοηθά επίσης στη μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα καλύτερη πνευματική διαύγεια και εγρήγορση.

Επίσης συμβάλει:

– Στη βελτίωση της αναπνοής.

– Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος οξυγονώνοντας τα κύτταρα

– Συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού

– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

– Βελτιώνει το μεταβολισμό

– Στη βελτίωση της λειτουργίας της επιδερμίδας

– Στη βελτίωση του τόνου και της ελαστικότητα των μυών και αρθρώσεων

– Ανακουφίζει τους μυες από τις εντάσεις και τους πόνους.

– Μειώνει την κόπωση

– Στη βελτίωση της στάσης και στη συνείδηση του σώματος

– Στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος.

– Στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και την ανακούφιση από το άγχος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *